Masakan Ayam Masam Manis Di Atas Loyang
⭐⭐⭐⭐⭐ 7 Penilaian | 4
Ulasan | 5 Gambar
Diilhamkan oleh rasa hidangan Asia kegemaran kami, berikut adalah resipi yang menggunakan khasiat buah nenas dan sayuran biasa. Untuk menjadikannya seakan kepingan , ayam tidak dilapisi tepung roti atau digoreng. Masukkan sebilangan besar sos enak yang anda suka, dan jika ada lebih, simpan sos menggunakan bekas tertutup dan letakkannya di dalam peti sejuk, sehingga satu minggu. Ia juga sos yang enak untuk pembuka selera gaya Asia. Hidangkan bersama nasi kukus panas.
2 (8 auns/227gm) tin nenas yang telah dipotong.
1 biji lada
benggala merah, dibuang biji dan dipotong menjadi kepingan 1 inci.
1 biji lada
benggala hijau, dibuang biji dan dipotong menjadi kepingan 1 inci.
1 batang lobak
merah, dikupas dan dipotong secara menyerong.
½ ulas
bawang merah, dipotong 1 inci.
3 sudu besar
minyak avokado.
Garam dan serbuk
lada hitam secukup rasa.
1 ½
paun (680gm) dada ayam tanpa kulit dan tulang, dipotong 1
inci.
Air mengikut
keperluan.
2
sudu besar tepung jagung
½
cawan gula perang ringan.
⅓ cawan
cuka beras.
3 sudu besar sos
tomato.
3 sudu besar
kicap.
1 sudu besar sos
cili bawang putih.
1 sudu besar pes
halia bawang putih.
⅛ sudu
teh serbuk lada putih.
Cara-cara
Memasak
☑ Langkah
1
Panaskan
ketuhar hingga 425 darjah F (220 darjah C).
☑ Langkah
2
Keringkan
nenas dan masukkan jusnya ke dalam cawan pengukur cecair. Letakkan nenas yang
telah dikeringkan ke dalam mangkuk adunan yang besar, ketepikannya.
☑ Langkah
3
Masukkan
lada benggala, lobak merah dan bawang merah ke dalam nenas. Tuangkan 2 sudu
minyak avokado di atasnya dan taburkan garam dan lada. Kacau sehingga disaluti
minyak dan perasa. Kemudian, tuangkan ke atas loyang sehingga menjadi satu
lapisan. Masukkan ayam ke dalam mangkuk adunan. Masukkan 1 sudu minyak dan
perasakan dengan garam dan lada. Letakkan ayam tadi di antara nenas dan
sayur-sayuran.
☑ Langkah
4
Bakar
ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan sehingga sayur-sayuran menjadi lembut
dan masak ayam lebih kurang 25 minit.
☑ Langkah
5
Sementara
itu, tambahkan air secukupnya ke dalam jus nenas yang tersedia untuk dijadikan
1 cawan cair. Asingkan 3 sudu besar jus ke mangkuk kecil dan tambahkan tepung
jagung. Kacau menggunakan garfu atau pengadun sehingga sebati.
☑ Langkah
6
Tuangkan
baki cairan ke dalam periuk dan tambahkan gula perang, cuka beras, sos tomato,
kicap, sos bawang putih, pes halia bawang putih dan lada putih. Didihkan, kacau
sekali sekala dengan api sederhana tinggi. Perlahan-lahan masukkan campuran tepung
jagung, dan kacaukannya. Didihkan semula dan biarkan menjadi pekat, sentiasa
kacau selama 1 minit.
☑ Langkah
7
Tuangkannya
di atas ayam, nenas, sayur-sayuran dengan sos untuk dihidangkan.
Nota Masakan:
Anda boleh menggunakan minyak masak neutral untuk menggantikan minyak avokado.
Untuk menjimatkan masa, selain daripada membuat sos, anda juga boleh menggunakan tin sos masam manis Asian.
524 kalori; 37.7gm protein; 58.6gm karbohidrat; 14.9gm lemak; 96.9mg kolesterol; 1236.2mg sodium.
No comments:
Post a Comment