Thursday 31 December 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(4)

 

MINGGU 10 – RESIPI (4)

                               

              NURULHUDA FATINI BINTI OTHMAN         NASUHA BINTI NAZIR

                                         (192967)                                                         (194600)


Lada Benggala Berisi Ayam Belanda Rendah Karbohidrat

⭐⭐⭐⭐⭐       7 Penilaian   |   5 Ulasan   |    3 Gambar

Hidangkan sajian keluarga klasik yang lebih sihat di meja makan dengan menggantikan daging lembu dengan daging ayam belanda, dan gunakan beras kubis bunga dan bukannya nasi putih karbohidrat tinggi.


Bahan-bahan

 

semburan minyak masak tanpa lemak

 1 sudu minyak zaitun

1 paun (454gm) daging ayam belanda kisar

½ cawan bawang dipotong dadu

3 sudu besar lada jalapeno segar dipotong dadu, atau secukup rasa

2 ulas bawang putih, dicincang

2 cawan beras kubis bunga beku (seperti Green Giant®)

1 (14.5 auns/411gm) biji tomato potong dadu, tanpa biji

1 (8 auns/226.8gm) tin sos tomato

½ cawan air

2 sudu teh pes cili sambal oelek

½ sudu teh garam

½ sudu teh lada hitam yang baru digiling

2 biji lada benggala besar, mana-mana warna - dipotong dua memanjang, dibuang isi dan biji

4 (1 inci) kiub Keju Colby-Jack

kerajang aluminum

⅓ cawan keju Colby-Jack yang diparut

4 sudu teh krim masam kurang lemak

8 keping jeruk lada jalapeno (Pilihan)

Cara-cara Memasak

 

Langkah 1 

 

Panaskan ketuhar hingga 375 darjah F (190 darjah C). Semburkan loyang dengan semburan minyak masak.

 

Langkah 2

 

Panaskan minyak zaitun dalam kuali besar di atas api sederhana. Masukkan ayam belanda kisar, bawang, jalapeno, dan bawang putih. Masak dan kacau sehingga ayam belanda dan sayur-sayuran lembut, 8 hingga 10 minit. Tiriskan minyak dari kuali. Masukkan beras kubis bunga, tomato, sos tomato, air, pes cili, garam, dan lada; kacau hingga sebati. Kecilkan api dan reneh selama 5 minit.

 

Langkah 3 

 

Letakkan bahagian lada benggala yang dipotong separuh ke dalam loyang yang disediakan. Letakkan 1 kiub keju Colby-Jack dalam setiap bahagian potongan lada benggala, dan isikan dengan campuran ayam belanda. Masukkan baki campuran ayam belanda ke dalam piring di sekeliling lada benggala.

 

Langkah 4

 

Tutup loyang dengan kerajang aluminium, dan bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 30 minit. Buka kerajang dan taburkan setiap lada dengan keju Colby-Jack yang telah diparut. Bakar, tanpa penutup, sehingga lada lembut dan keju cair, lebih kurang 10 minit lagi.

 

Langkah 5 

 

Untuk dihidangkan, kaupkan sedikit campuran ayam belanda ke dalam pinggan, dan letakkan potongan lada benggala di atasnya. Hiaskan setiap hidangan dengan 1 sudu teh krim masam dan 2 hirisan jalapeno.

 

Fakta Pemakanan

Setiap Hidangan:

463 kalori; 36.4gm protein; 21.6gm karbohidrat; 27.2gm lemak; 130.1mg kolesterol; 1313.5mg natrium. 

                             

RUJUKAN : 

Allrecipes. (2020). Low Carb Turkey-Stuffed Peppers. Dicapai pada Disember 30, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/276832/low-carb-turkey-stuffed-peppers/


Berikut merupakan bukti kehadiran saya pada Minggu 10 ❤



No comments:

Post a Comment