Risotto
Cendawan Bakar Chef John
⭐⭐⭐⭐⭐ 197 Penilaian | 150 Ulasan | 33 Gambar
Permulaan dan akhir resipi risotto ini agak standard, tetapi kami telah memasukkan 15 minit pertengahan ke dalam ketuhar dengan cubaan untuk menghilangkan 'pemboleh ubah' yang ditakuti itu. Selain lebih mudah dan berulang, kaedah ini menghasilkan risotto yang serupa dari segi rupa, rasa, dan tekstur dengan apa sahaja yang dapat saya lakukan di dapur.
Bahan-bahan
3 sudu besar mentega
3 cawan cendawan dipotong dadu
garam secukup rasa
½ biji bawang kuning, dipotong dadu
lada hitam secukup rasa
1 cubit lada cayenne
1 cawan beras carnaroli
2 cawan kaldu ayam, dibahagi
½ cawan krim putar
½ cawan kaldu ayam
2 sudu besar krim putar
½ cawan keju Parmigiano-Reggiano diparut halus
2 sudu besar kucai cincang
Cara-cara Memasak
☑ Langkah 1
Panaskan ketuhar hingga 400 darjah F (200 darjah C).
☑ Langkah 2
Cairkan
mentega dalam kuali besar yang tahan haba di atas api sederhana. Masukkan
cendawan; ditambah perisa dengan garam, kemudian masak dan kacau cendawan
hingga keperangan. Mereka akan mula kecoklatan setelah kelembapan menguap.
☑ Langkah 3
Kecilkan
api hingga sederhana dan tumis bawang. Taburkan lada hitam dan lada cayenne.
Masak dan kacau sehingga bawang lut dan lembut.
☑ Langkah 4
Tuangkan
beras ke dalam kuali dan kacau sehingga setiap butir beras disaluti mentega.
Tambahkan garam secukup rasa.
☑ Langkah 5
Tuangkan
1 cawan kaldu ayam ke dalam campuran nasi. Besarkan api hingga sederhana tinggi
dan masak, kacau sehingga cairan diserap sepenuhnya oleh beras.
☑ Langkah 6
Tuangkan
secawan lagi kaldu ayam ke dalam nasi dan kacau sehingga campuran mendidih.
☑ Langkah 7
Bakar
dalam ketuhar yang telah dipanaskan sehingga butiran beras hampir lembut tetapi
masih sedikit pekat, kira-kira 15 minit. Pindahkan kuali ke dapur. Tambahkan
perisa dengan garam, jika perlu.
☑ Langkah 8
Campurkan
baki 1/2 cawan kaldu ayam dan krim yang tinggal; tuangkan ke dalam kuali. Masak
dengan api sederhana, kacau terus sehingga nasi lembut, 1 atau 2 minit. Alihkan
kuali dari dapur.
☑ Langkah 9
Taburkan
2 sudu besar krim ke atas nasi. Masukkan Parmigiano-Reggiano parut dan kucai;
kacau. Hidangkan dengan segera.
Nota Masakan:
Anda
boleh menggantikan 1 cawan beras Arborio untuk carnaroli.
480
kalori; 11.1gm protein; 51.1gm karbohidrat; 25.9gm lemak; 86.4mg kolesterol;
997.8mg natrium.
RUJUKAN:
Allrecipes.
(2020). Chef John's Baked Mushroom Risotto. Dicapai pada Disember 30,
2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/231713/chef-johns-baked-mushroom-risotto/.
No comments:
Post a Comment