Thursday 31 December 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(3)

 

MINGGU 10 – RESIPI (3)

                               

              NURULHUDA FATINI BINTI OTHMAN         NASUHA BINTI NAZIR

                                         (192967)                                                         (194600)



Risotto Cendawan Bakar Chef John

⭐⭐⭐⭐⭐       197 Penilaian   |   150 Ulasan   |    33 Gambar

Permulaan dan akhir resipi risotto ini agak standard, tetapi kami telah memasukkan 15 minit pertengahan ke dalam ketuhar dengan cubaan untuk menghilangkan 'pemboleh ubah' yang ditakuti itu. Selain lebih mudah dan berulang, kaedah ini menghasilkan risotto yang serupa dari segi rupa, rasa, dan tekstur dengan apa sahaja yang dapat saya lakukan di dapur.


Bahan-bahan

 3 sudu besar mentega

 3 cawan cendawan dipotong dadu

 garam secukup rasa

 ½ biji bawang kuning, dipotong dadu

 lada hitam secukup rasa

 1 cubit lada cayenne

 1 cawan beras carnaroli

 2 cawan kaldu ayam, dibahagi

 ½ cawan krim putar

 ½ cawan kaldu ayam

 2 sudu besar krim putar

 ½ cawan keju Parmigiano-Reggiano diparut halus

 2 sudu besar kucai cincang

Cara-cara Memasak


Langkah 1 

Panaskan ketuhar hingga 400 darjah F (200 darjah C).

Langkah 2

Cairkan mentega dalam kuali besar yang tahan haba di atas api sederhana. Masukkan cendawan; ditambah perisa dengan garam, kemudian masak dan kacau cendawan hingga keperangan. Mereka akan mula kecoklatan setelah kelembapan menguap.

Langkah 3

Kecilkan api hingga sederhana dan tumis bawang. Taburkan lada hitam dan lada cayenne. Masak dan kacau sehingga bawang lut dan lembut.

Langkah 4

Tuangkan beras ke dalam kuali dan kacau sehingga setiap butir beras disaluti mentega. Tambahkan garam secukup rasa.

Langkah 5

Tuangkan 1 cawan kaldu ayam ke dalam campuran nasi. Besarkan api hingga sederhana tinggi dan masak, kacau sehingga cairan diserap sepenuhnya oleh beras.

Langkah 6

Tuangkan secawan lagi kaldu ayam ke dalam nasi dan kacau sehingga campuran mendidih.

Langkah 7

Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan sehingga butiran beras hampir lembut tetapi masih sedikit pekat, kira-kira 15 minit. Pindahkan kuali ke dapur. Tambahkan perisa dengan garam, jika perlu.

Langkah 8

Campurkan baki 1/2 cawan kaldu ayam dan krim yang tinggal; tuangkan ke dalam kuali. Masak dengan api sederhana, kacau terus sehingga nasi lembut, 1 atau 2 minit. Alihkan kuali dari dapur.

Langkah 9

Taburkan 2 sudu besar krim ke atas nasi. Masukkan Parmigiano-Reggiano parut dan kucai; kacau. Hidangkan dengan segera.

 

Nota Masakan:


Anda boleh menggantikan 1 cawan beras Arborio untuk carnaroli.

 

Fakta Pemakanan
Setiap Hidangan:

480 kalori; 11.1gm protein; 51.1gm karbohidrat; 25.9gm lemak; 86.4mg kolesterol; 997.8mg natrium.

 

RUJUKAN:

Allrecipes. (2020). Chef John's Baked Mushroom Risotto. Dicapai pada Disember 30, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/231713/chef-johns-baked-mushroom-risotto/


Berikut merupakan bukti kehadiran saya pada Minggu 10 ❤



No comments:

Post a Comment